Jeg støtter afrikanske iværksættere

Personligt har jeg længe været skeptisk overfor traditionel ulandshjælp. Pengene er blevet uddelt af den danske stat, enten direkte eller via diverse organisationer, ofte direkte til regeringer eller til semi-offentlige organisationer i ulandene. Den slags giver grobund for spild, korruption og forvridning af lokale markeder til skade for den lokale økonomi på sigt.

Derfor glæder det mig, at der nu er en nem mulighed for private mennesker til at understøtte den økonomiske udvikling i fattige, afrikanske lande. Det er gennem initiativet MyC4, at jeg har muligheden for at låne penge direkte til afrikanske iværksættere, de såkaldte mikrolån.

Systemer fungerer således: Afrikanske iværksættere kontakter MyC4 og deres lokale samarbejdspartnere med et projekt, som de gerne vil låne penge til. Når det er godkendt, lægger MyC4 det op på deres hjemmeside, hvor vi långivere så har muligheden for at byde ind på at låne penge til projektet. Man byder med et beløb og den rente, som man vil have for at låne dem pengene. Hvis der på en bestemt skæringsdato er givet tilsagn om et tilstrækkeligt beløb (og den gennemsnitlige rente er under en forudbestemt max-rente), bliver lånet givet og projektet bliver til noget. Deres historik med tilbagebetaling af lån er glimrende indtil videre, så det er sågar muligt at se på det som ren investering, hvis man tager de briller på.

Det er en meget simpel og lettilgængelig måde at gøre en lille smule, der kan være med til forbedre økonomien for mange mennesker i fattige dele af Afrika. Jeg ved godt, at mine bidrag ikke revolutionerer verden, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er et af de steder, hvor de kan gøre mest gavn.

Klik selv ind på MyC4 og kig dig omkring. Et så godt inititativ fortjener noget opbakning.

5 kommentarer to “Jeg støtter afrikanske iværksættere”

 1. Jeg har selv været investor på MyC4.com i et års tid og synes, at det er et genialt tiltag, hvor alle kan være med!

 2. Rigtig spændende! Jeg deler din skepsis overfor traditionel ulandsbistand, særlig den de private organisationer uddeler. Det skyldes dog i første omgang ikke om hvorvidt organisationer – helt eller delvist – støtter ustabile regeringer. Derimod mener jeg det kan diskuteres i hvor høj en grad det billede af (oftest) Afrika som organisationer formidler er til gavn for Afrika. Når disse organisationer viser billeder af sultende børn omgrænset af fluer, får danskerne muligvis både en større skyldfyldelse og lyst til at donere penge, hvorimod lysten til at lave investeringer i Afrika bestemt ikke stiger. Hvilket direkte påvirker muligheden for økonomisk udvikling. MyC4 virker som en spændende løsning på dette problem. Forhåbentlig vil vi på sigt kende Uganda som Uganda fremfor Afrika.

 3. Hej Kristoffer,

  Tak for kommentaren.
  Jeg er et langt stykke hen ad vejen enig med dig. Du har ret i, at et billede af et konstant behov for katastrofehjælp, hungersnød og krig ikke er befordrende for investeringslysten.

  Jeg kan som en slags opdatering på mit indlæg sige, at blandt mine første 10 projekter, der blev til noget, kører tilbagebetalingen af alle lån på skinner, og flere af iværksætterne opdaterer deres blogs, så man kan få et bedre billede af, hvilken forskel pengene gør.

 4. 10 af 10 er rigtig flot. Hvormange projekter har du ialt været indeover (de fejlslagende medtaget)? Jeg tror desværre ikke, at SU’en rækker til de store investeringer…

 5. Nu brugte jeg lige fem minutter på at kigge nærmere på min konto. Når jeg klikkede videre til side to i min investeringsoversigt, kunne jeg se, at jeg i alt er aktiv i 17 projekter, hvoraf de sidste tre pt. er bagud med tilbagebetalingen. Det ødelægger lidt min statistik, må jeg sige. Men stadigvæk er det tilfredssstillende for mig. 14 ud af 17 på sporet er en fornuftig procent.

  Jeg kan ikke se i min statistik derinde, hvor mange projekter, jeg har budt på, som efterfølgende ikke blev til noget, så pengene aldrig blev lånt ud. Det spørgsmål må jeg altså være dig svar skyldig på.

Skriv en kommentar