Julen og de smarte kristne

Nu nærmer sig julen med stormskridt, og den slags får en til at tænke over, hvad vi fejrer.

Nemlig vintersolhverv! I dag er årets korteste dag, og herfra går det kun fremad. Dagene bliver lysere og det giver håb om forårets komme engang.

Det satte vores nordiske forfædre og alskens andre hedenske religioner stor pris på, og man holdt derfor nogle gevaldige fester for at fejre den slags.

Det havde nogle af de første kristne luret, og som dygtige sælgere kunne de godt se, at det var nødvendigt at lade folket beholde deres helt store fest, hvis man skulle lokke dem med på den kristne galej. Derfor var der nogle fikse pr-folk (ja, det hed de formentlig ikke dengang), der fandt på at flytte Jesu fødselsdag, så den kunne falde sammen med solhvervet. Vupti, så havde man en undskyldning for at fejre, og de konverterede hedninge kunne holde fast i nogle gode gilder.

Jep, spin, pr og markedsføring er ikke nye begreber :o)

God jul!

1 kommentar to “Julen og de smarte kristne”

  1. Jeg har ikke styr på andre julesider; men jeg har bevidst valgt at holde det kristne ude af min side om jul.

    Det kristne er dog ikke helt væk, fx har jeg da bl.a. julesange, som er kristne og juleevangeliet. Det er på fordi en del besøgende nok vil forvente at finde det; men de tekster jeg har skrevet pådutter ikke en bestemt religion.

    Har overvejet at skrive noget om de hedenske religioner som gik forud og stadigvæk præger julen. Fx. nisser som af nogle afses for tidligere guder.

    Cool jul til både kristne, ateister, buddhister m.f.

Skriv en kommentar