Håndbog i stiftelse af et nyt parti

Her følger til frit brug for politikere en lille mini-guide i, hvordan man succesfuldt stifter et nyt politisk parti i Danmark.

1) Find mærkesager, som kan danne rygraden i partiets selvopfattelse og folk kan relatere til.

2) Skaf karimatiske frontfigurer i partiet. (Hvis man klarer sig rigtig godt på dette punkt, kan man godt leve med et noget svagere punkt 1).

3) Skaf økonomiske midler til partiet. (Hvis dette punkt svigter, skal man være temmelig stærk i punkt 1 og 2 når valgkampen kommer.)

4) Før en veltilrettelagt valgkamp, hvor kandidater så vidt muligt udtaler sig i samme retning og frontfigurerne bliver brugt bedst muligt i forhold til deres stærke sider.

5) Hvis man bliver valgt, så sørg for en god start for den nye folketingsgruppe, hvor man får markeret sig fornuftigt.

6) Hvis man møder modgang, så hold sammen og undgå, at medlemmer, partistiftere og folkevalgte forlader partiet og smækker med døren undervejs.

Hvis vi så skal se på en enkelt case, er det oplagt at se på Ny Alliance. De har fint levet op til punkt 2.

Lidt værre står det til med punkt 1, 3, 4, 5 og 6.

Mit bud er, at punkt 2 skal være ualmindeligt stærkt for at kunne kompensere for de øvrige mangler fremover..

Her skal nok tilføjes punkt 7):

Sørg for ikke at brænde broerne til dit gamle arbejde, der kan tidsnok blive brug for det.

(og her dumper så 4 ud af 5 af Ny Alliances MF’ere også – foruden et antal af deres kandidater, der ikke blev valgt).

10 kommentarer to “Håndbog i stiftelse af et nyt parti”

 1. Jeg vil gerne foreslå et punkt 8: Sørg for at finde en formand, der kan magtspillet og tillige er stærk i politikken – både ideologien og detaljen. Khader opfyldte kun et af de tre kriterier.

 2. Ja, det kunne meget vel have været tilføjet også.
  Der er sikkert også flere punkter for begyndere, som NA dumper på. Overraskende, hvor mange fodfejl man kan begå på så kort tid.

 3. Er der ikke en aldersgrænse eller grænse angående stemmer for at kunne få partiet stiftet?

 4. Hej Mikkel,

  Hvis du spørger seriøst, så skal der ca. 20.000 underskrifter til, for at få opstillet et parti til folketingsvalg.

  Men ellers så lader det i hvert fald til, at der er en aldersgrænse for Ny Alliance, der ikke bliver ældre end denne valgperiode..

 5. hvor mange underskrifter skal der til, for at starte en parti der stiller op ved regions og kommunalvalg

 6. Hej Jørgen,
  Jeg har ærligt talt ikke tjekket reglerne for opstilling af partier til kommunalvalg, siden jeg i sen-halvfemserne var med til at opstille en liste. Dengang krævede det noget i retning af 25-30 stillere at stille op til valg i en mindre kommune.

 7. uanset “skræmmende indhold” i politik.. for hvad er det egentlig som er så farligt, ved at interessere sig. Jeg skal have stiftet mit eget parti, og når denne tanke er formidlet ned på papir, og tilrettelagt grundigt! Bliver der stiftet et nyt parti fra min side. Jeg siger et enkelt ord i denne sammenhæng “frihed”!

 8. De karismatiske figurer er underordnet du skal bare have klare budskaber, johanne schmidt var ikke kendt før valget, jeg havde aldrig hørt om hende før hun kom med nogle ret gode argumenter.

  penge er gode at have men i realiteten er det blot at finde websites der besøges af mange & skrive blogs der bliver læst af så mange som muligt.

  anyway dine regler er lidt on / off, det jeg ønsker er at finde ud af er hvordan man stifter sit eget parti, rød blok har fravlagt alle deres vælger ved at føre blå blok politik & skide på alle deres valg løfter, så vil tro ved næste valg existerer sf ikke mere & socialdemokratiet får den lavest vælger tilslyutning nogensinde, kun enhedslisten er rød, men de har ingen inflydelse nogen steder.

  ergo kan man få alle røds vælgere + de fleste kirkegængere ved at skabe et nyt parti der rent faktisk IKKE går på kompromis & lader sig spise af med brødkrummer pga noget så banalt som et magt trip.

 9. hvor gammel skal man være for at danne et parti?

 10. Der findes ingen regler i lovgivningen for, hvordan du stifter et nyt parti. Enhver kan således stifte et nyt parti og drive politisk virksomhed.
  Inden partiet kan komme i gang med at indsamle vælgererklæringer, skal partiets navn godkendes af Valgnævnet.

  Så ud fra dette kan alle stifte et parti. Du behøver ikke at være valgbar for at STIFTE partiet, men dog for at stille op.

Skriv en kommentar