‘Ikke’-testen

Det er lidt sent at skrive dette, når valget er overstået, men til brug til næste gang følger alligevel en kort beskrivelse af ‘Ikke’-testen. Testen er god til at tjekke om politikere egentlig mener noget som helst.

‘Ikke’-testen bruges på følgende vis: Tag et politisk udsagn fra en pjece, hjemmeside, læserbrev eller hvor man nu støder på den slags i løbet af en valgkamp. Et eksempel kunne være: “Vi skal tage os godt af de ældre” eller “Danmark skal have et velfungerende sundhedsvæsen”.

Herefter indsættes ordet ‘ikke’ på et passende sted i sætningen. De to eksempler vil blive til: “Vi skal ikke tage os godt af de ældre” og “Danmark skal ikke have et velfungerende sundhedsvæsen”.

Hvis udsagnene tilført ‘ikke’ giver sætninger, som alle vil være uenige i, er det oprindelige udsagn også tomt og ligegyldigt. I de ovenstående eksempler er det jo klart, at ingen har den politiske holdning, at ældrepleje eller sundhedsvæsen skal være af en ringe kvalitet.

Eksempler på udsagn, der faktisk består ‘ikke’-testen er: “Topskatten skal fjernes” eller “Der skal bygges en bro over Kattegat”. Her er udsagn, hvor nogen faktisk kan være uenige, og som kan bruges til at identificere, hvad politikerne rent faktisk mener.

Testen er til fri afbenyttelse.

Skriv en kommentar