Lidt om gode sangtekster, Allan Olsen

Hos Ekstra Bladet havde de i december en afstemning om, hvem der skrev Danmarks værste sangtekster. Ikke overraskende og ganske velfortjent hev Nik og Jay langt de fleste stemmer hjem. Hele 41% af de afgivne stemmer havnede hos dem, mens Simon Kvam og Nephew endte på 2. pladsen med 17%. De næste var kunstnere som Zididada, Rasmus Nøhr og Gnags.

Bliver du udsat for nogle af ovenstående og synes, at det er noget bras, så skift radiostation eller sluk. I stedet vil jeg her Fra Sofaen fokusere lidt på nogle eksempler på folk, der skriver gode sangtekster. Langt mere konstruktivt og opbyggeligt end altid at fokusere på det negative.

Dagens eksempel er dansk og han hedder Allan Olsen. Han er på mange måder klassisk singer/songwriter, der gerne fortæller lange historier med sine sange. Men det er egentlig ikke på grund af fortællingerne som sådan, at jeg fremhæver hans tekster i dag. Nej, det på grund af de gode billeder, han frembringer, og de små finurlige twists, han har i sine tekster.

Her er et eksempel fra ‘Balladen om T.T.T’ (også kendt som Tårnspringer Thomsen fra Tåstrup): “eller døvstumme Conny der forsøger at danse til Poul Dissing der forsøger at synge”, hvor han kommer med et venskabeligt prik til Poul Dissing og hans manglende sangstemme.

Og fra Taberens Søn: “hvad med en type som vejmandens Erik, der trods alt var det største pjok. Han var dum til at regne, han var dum til at skrive, i gymnastik var han bedst til at vræle. Men han var god til at sladre, så nu er han i Føtex hvor han lurer på, om folk de vil stjæle”.

Eller i Wir Will Ein Danmark, hvor han beskriver snævertsynede folk sådan: “horisont som en mink. Tom som en Texaco plasticdunk”.

I sangen ‘I den by, jeg kommer fra’, beskriver han fint en soveby, hvor intet sker. Sangen slutter med linierne: “de venter blindt på næste træk, men bliver ved jorden af højdeskræk, parat til at dø for kedsomhedens skyld, er det det eneste de kan, i den by de kommer fra”.

I ‘5 under 0’ beskriver han en reaktion der “er lisså vild som Stavanger by night”. Man kan levende se den for sig.

Nå, det må være nok for i dag. Hvis dette har givet dig lyst til at læse/høre/genlæse/genhøre Allan Olsens tekster, så gør det. Hvis det ikke har, så læs eller hør noget andet godt.

Skriv en kommentar